Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::query() should be compatible with ezSQLcore::query() in /home/kpssders/public_html/database/ez_sql_mysql.php on line 263

Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::escape() should be compatible with ezSQLcore::escape() in /home/kpssders/public_html/database/ez_sql_mysql.php on line 263
Osmanlı Yükselme Dönemi Test Soruları I - KPSS Dersanesi, KPSS Sınavına Hazırlık
Hoşgeldiniz Sayın Ziyaretçi; ÜYE OLUN ya da üye iseniz GİRİŞ YAPIN.
biz-sizi-arayalim
biz-sizi-arayalim
YDS Sınavı Hazırlık Seti
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı

kpss-egitim-setleri
KPSS PRATİK BİLGİLER
KPSS Rehberlik
KPSS Genel Yetenek
KPSS Genel Kültür
KPSS Eğitim Bilimleri
KPSS A Alan Bilgisi
KPSS Deneme Sınavları
KPSS Videolar
Osmanlı Yükselme Dönemi Test Soruları I

reklam

Osmanlı Yükselme Dönemi Test Soruları I
 


1. Osmanlı Devleti'nin, Kanuni zamanında yapılan Mohaç Savaşı ile Macar ordusunu imha ederek, Macaristan'ı bağlı bir devlet haline getirmesi aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?

A) Osmanlı – Rus Savaşlarının başlamasına
B) Osmanlı – Avusturya Savaşlarının başlamasına
C) Osmanlı – Fransa Savaşlarının başlamasına
D) Osmanlı – İran Savaşlarının başlamasına
E) Osmanlı – Venedik Savaşlarının başlamasına



2. Ümit Burnu'nu dolaşarak Hint okyanusuna yerleşen Portekizlileri bölgeden çıkarmak için Kanuni döneminde Hint deniz seferleri yapılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin Portekizlileri bölgeden çıkarmak istemesinin amaçlarından biri olamaz?

A) Baharat Yolu'na işlerlik kazandırmak
B) Arap Yarımadası'nda tam denetim kurmak
C) Bölgedeki Müslüman devletlere yardımcı olmak
D) Osmanlı ticarî gelirlerindeki azalmayı durdurmak
E) Portekizlilere karşı İngilizlere yardımcı olmak



3. Fatih döneminde;
I. Amasra'nın alınması,
II. Trabzon'un alınması
III. Kınm'ın alınması
Osmanlı Devletini aşağıdaki alanlardan hangisinde daha çok geliştirmiştir?

A) Tarım B) Sanat C) Ticaret D) Eğitim E) Hukuk



4. Aşağıdaki padişahlardan hangisi Halife unvanını taşımaz ?

A) Fatih Sultan Mehmet
B) Yavuz Sultan Selim
C) Kanuni Sultan Süleyman
D) II. Selim
E) III. Murat



5. Aşağıdaki savaşlardan hangisi Yavuz Sultan Selim döneminde olmamıştır ?

A) Çaldıran Savaşı
B) Turnadağ Savaşı
C) Mercidabık Savaşı
D) Ridaniye Savaşı
E) Mohaç Savaşı



6. Haçlı Donanması ile Osmanlı Donanması arasında yapılan, Osmanlı Donanmasının yenilgisiyle sonuçlanan İnebahtı Deniz Savaşı'na aşağıdakilerden hangisi neden olmuştur?

A) Rodos'un fethi
B) Belgrat'ın Fethi
C) Kıbrıs'ın Fethi
D) Trablusgarp'ın Fethi
E) Malta kuşatması



7. Aşağıdakilerden hangisi Yavuz Sultan Selimin Mısır Seferinin sonuçlarından biri değildir?

A) Müslümanların kutsal şehirlerinin Osmanlı hakimiyetine alınması
B) Kıbrıs için Venediklilerin Osmanlı Devleti'ne yıllık vergi ödemesi
C) Osmanlı Devleti'nin İpek Yolu üzerinde denetim kurması
D) Halifeliğin Osmanlı soyuna geçmesi
E) Mısır'ın zenginlikleriyle Osmanlı ekonomisinin güçlenmesi



8. Aşağıdakilerden hangisi Kanuni Sultan Süleyman'ın batıda izlediği politikalardan biri olarak söylenemez?

A) Şarlken'in oluşturmaya çalıştığı Avrupa Hristiyan birliğini bozmak
B) Şarlken'e karşı Fransa'yı korumak
C) Katoliklere karşı protestanları desteklemek
D) Kapitülasyonları Avrupa devletlerine yaygınlaştırmak
E) Fransa'ya kapitülasyonlar vererek, Osmanlı Devleti yanına çekmek



9. Kanuni Sultan Süleyman zamanında İran ile imzalanan Amasya antlaşması ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

A) İran ile imzalanan ilk antlaşmadır.
B) Doğuda en geniş sınırlara ulaşılan antlaşmadır.
C) Bugünkü Türkiye – İran sınırını çizen antlaşmadır.
D) Osmanlı Devleti'nin bir başka devletle imzaladığı ilk antlaşmadır.
E) İran ile imzalanan son antlaşmadır.



10. İlk defa Osmanlı – Memlûk savaşları hangi padişah zamanında yapılmıştır?

A) Fatih Sultan Mehmet
B) II. Bayezit
C) Yavuz Sultan Selim
D) Kanuni Sultan Süleyman
E) II. Selim



YANITLAR : 1-B 2-E 3-C 4-A 5-E 6-C 7-C 8-D 9-A 10-B
 


Etiketler : osmanlı yükselme dönemi test soruları i

KPSS Eğitim Bilimleri

Facebook Yorumlar

KPSS A