Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::query() should be compatible with ezSQLcore::query() in /home/kpssders/public_html/database/ez_sql_mysql.php on line 263

Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::escape() should be compatible with ezSQLcore::escape() in /home/kpssders/public_html/database/ez_sql_mysql.php on line 263
Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi Test Soruları I - KPSS Dersanesi, KPSS Sınavına Hazırlık
Hoşgeldiniz Sayın Ziyaretçi; ÜYE OLUN ya da üye iseniz GİRİŞ YAPIN.
biz-sizi-arayalim
biz-sizi-arayalim
KPSS Eğitim Seti
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı

kpss-egitim-setleri
KPSS PRATİK BİLGİLER
KPSS Rehberlik
KPSS Genel Yetenek
KPSS Genel Kültür
KPSS Eğitim Bilimleri
KPSS A Alan Bilgisi
KPSS Deneme Sınavları
KPSS Videolar
Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi Test Soruları I

reklam

Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi Test Soruları I
 


1.Osmanlı DevletininDuraklama döneminde çıkan celali isyanlarının temel nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir ?



A) Merkezi otoritenin bozulması

B) Vergilerin adaletsiz şekilde toplanması

C) Rüşvet ve iltimasın artması

D) Yöneticilerin gelişigüzel atanması

E) Kadıların adaleti iyi uygulayamaması



2.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin Duraklama devrine girmesine ortam hazırlayan etkenlerden değildir ?



A) Balkanlarda ulusçuluk hareketlerinin başlaması

B) Saray kadınları ve ağalarının yönetime karışması

C) Şehzadelerin kafes usulü ile yetiştirilmesi

D) Tımar sistemi ve Kapıkulu Ocağı’nın bozulması

E) Merkezi otoritenin zayıflaması



3.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin 17. yüzyılda içinde bulunduğu şartlar arasında gösterilemez ?



A) Uzun savaşların olması

B) Devlet bütçesinin açık vermesi

C) Eyaletlerde isyanların çıkması

D) İç isyanların çıkması

E) Padişahların yetkilerinin kanuni olarak kısıtlanması



4.Osmanlı Devleti’ni Avrupa’da en geniş sınıra ulaştıran ‘Bucaş Antlaşması’ aşağıdaki devletlerden hangisi ile imzalanmıştır ?



A) Fransa B) Avusturya C) Lehistan D) Venedik E) Rusya



5.Aşağıdakilerden hangisi Duraklama Dönemi’nin özelliklerinden değildir ?



A) Savaşların uzun sürmesi

B) Padişahların hiç sefere çıkmaması

C) Bütçenin açık vermesi

D) Özellikle askeri alanda ıslahatların yapılması

E) Orduda disiplinin bozulması



6. Osmanlı Devleti’nin Duraklama döneminde maliyenin bozulmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır ?



A) Savaşların uzun sürmesi

B) Saray masraflarının artması

C) Akdeniz ticaretinin önemini yitirmesi

D) Tımarlı sipahilerin sayısının artması

E) Sık sık cülus bahşişi dağıtılması



7.Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun duraklamasına yol açan nedenlerden biridir ?



A) Ülkede çeşitli milletlerden ve dinlerden kişiler bulunması

B) Yeni ticaret yollarının keşfi

C) Avrupa’nın bilim ve teknikte ilerlemesi

D) Avrupa Hıristiyanlarının Osmanlılara birlikte karşı koyması

E) İmparatorluğun doğal sınırlara ulaşması





8.Aşağıdakilerden hangisi XVII. Yüzyılda henüz Osmanlı Devleti’ni tehdit eden büyük bir sorun değildir ?



A) Ordunun bozulması

B) Azınlık hakları

C) Celali isyanları

D) Devlet adamı yetersizliği

E) Sarayın devlet işlerine karışması



9.Osmanlı devletinde 17.yüzyılda ilk denk ve modern bütçeyi hazırlayan devlet adamı aşağıdakilerden hangisidir?



A)Koçi Bey

B)Tarhuncu Ahmet Paşa

C)Köprülü Mehmet Paşa

D)Amcazade Hüseyin Paşa

E)Merzifonlu Kara Mustafa Paşa



10.Aşağıdakilerden hangisi 17.yüzyıl ıslahatlarının özellikleri arasında gösterilemez?



A)Yüzeyseldir

B)Baskı ve şiddete dayalıdır

C)Devlet politikasına dönüştürülememiştir

D)Avrupa’dan yararlanılmıştır

E)Kişilere bağlı kalmıştır



CEVAPLAR:

1B 2A 3E 4C 5B 6D 7E 8B 9B 10D

 


Etiketler : osmanlı devleti duraklama dönemi test soruları i

KPSS A

Facebook Yorumlar

KPSS A