Hoşgeldiniz Sayın Ziyaretçi; ÜYE OLUN ya da üye iseniz GİRİŞ YAPIN.
biz-sizi-arayalim
biz-sizi-arayalim
YDS Sınavı Hazırlık Seti
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı

kpss-egitim-setleri
KPSS PRATİK BİLGİLER
KPSS Rehberlik
KPSS Genel Yetenek
KPSS Genel Kültür
KPSS Eğitim Bilimleri
KPSS A Alan Bilgisi
KPSS Deneme Sınavları
KPSS Videolar
Kpss Türkçe Deneme Soruları -6

reklam

Kpss Türkçe Deneme Soruları -6


1.Aşağıdaki atasözlerin hangisinde yüklem yapı yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Söz gümüşse sükut altındır.
B) Komşu, komşunun külüne muhtaçtır.
C) Derdini söylemeyen derman bulamaz.
D) Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.
E) Duvarı nem, insanı gam yıkar.

2. "Özneleri ve nesneleri ortak sıfatı cümle" aşa-ğıdakilerden hangisindir?
A) İşin aslını bilen de söylüyordu, bilmeyen de,
B) Yavaş yürü, gözlerini yere indir azıcık.
C) Elindei gazeteyi bırak, bir bardak su ver.
D) Bu odada otururlar, yemek yerler, yatarlardı.
E) Hasan bu türküyü çok sever, sık sık söylerdi

3. Aşağıdakilerden hangisi devrik, basit fiil cümlesidir?
A) Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın.
B) Senin de destanını okuyalım ezberden.
C) Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin.
D) Dudakların ıslak mı değil mi, bilmiyorum.
E) Keyfince yayılmışsın iki kıtaya çekinmeden.

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisi, "yapı bakımından" diğerlerinden farklıdır?
A) Onun düşüncelerinin yanlış yönlerini açıkladım.
B) Dostluğa önem vermeyenler, bencil insanlardır.
C) Seninle konuşurken çok sinirleniyorum.
D) Okullar kapandığına onu görmeye gideceğim.
E) Süleyman, onun gidişine çok üzülmüş.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yapısı farklıdır?
A) Bilindiği gibi, cümlenin herkesçe kabul edilen beş öğesi vardır.
B) İki yıl orada okuduktan sonra bitiremeden, 1940'ta askere alınmış.
C) Hüseyin Dağcı kendi topraklarını ekip biçmekle uğraşan orta halli bir köylüydü.
D) Toprak yine aynı topraktı ama, artık vatan olmaktan çıkmıştı.
E) Bir kitap, bir başka kitaba davetiye olur, çok zaman.

6. "Doktorun yasaklaması da ona sigarayı bıraktı ramadı."
Yukarıdaki cümleyle, yan cümleciğinin görevi bakımından özdeş olan cümle, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Onun bize yardım etmesi yükümüzü azaltıyordu.
B) Benim konuşmamı yarıda kesti.
C) Bu soruya cevap vermeyi pek istemedi.
D) Spor yapmaya dün sabah yeniden başladık.
E) Sizin neler yazdığınızı iyi biliyorum.

7. Temel cümleciğin yüklemine göre düşünüldüğünde, aşağıdakilerden hangisinde yar cümlecik, temel cümleciğe "özne" göreviyk bağlanmıştır?
A) Bal olan yerde sinek de olur.
B) Aza kanaat etmeyen, çoğu bulamaz.
C) Deli, deliyi görünce değneğini saklar.
D) Dün öleni, dün gömerler.
E) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı ağır basmaktadır?
A) Böyle yemek hiç yenmez mi?
B) Size bunları önceden mi söylemeliydim?
C) Bu duruma gelene dek az mı çalıştık?
D) Arkadaş dediğin senin gibi vefasız mı olur?
E) Her şeyi yarım yamalak bırakmak olacak şey mi?

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi olumsuz devrik bir fiil cümlesidir?
A) Kolay anlaşılır cümleler kurmalısınız.
B) Hak etmek istiyorsan kendi dünyanı kurmalısın.
C) Kabul etmiyorsan geri vermelisin o hediyeyi.
D) Aranızda bir sorun çıkmasını istemiyorum artık.
E) Her sorunun bir cevabı mutlaka vardır.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç ortaklığı söz konusudur?
A) Kendisine söylenenlere aldırmıyor ve kimseyi dinlemiyordu.
B) Evime özlem duyardım ve hep orayı hayal ederdim.
C) Çocuklara yardım etmeli ve sevecen davranmalıyız.
D) Herkes sözcüklerin temel anlamını öğrenmek zorundadır.
E) Önyargılı davranışları bizi bıktırmış ve artık onunla kimse konuşmaz olmuştu.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortak nesne yoktur?
A) Çakmağını cebinden çıkardı ve ateşlendi.
B) Arabayı arka bahçeye götürüp yıkadı.
C) Kardeşini çok özledi, ona bir mektup yazdı.
D) Bu kitabı çok beğendim, size de tavsiye ederim.
E) Yaşadıklarını bize anlatıp yazmanızı istedi.

12. Aşağıdakilerden hangisi olumlu fiil cümlesideğildir?
A) İşler hiç yorulmadan yapılıyordu.
B) Gülümsemeler çocuğun dudağındaki öpücüktür.
C) Ağlamak istiyor, ölüp ölüp dinliyordu.
D) Pencerenin önüne oturttular çocuğu.
E) Kardeş bildiklerimiz, sizleri kim uyarır.

13. Aşağıdakilerden hangisi birden çok öğesi ortak olan sıralı (bağlı) bir cümledir?
A) Erkenden dışarı çıktım, sokakta kimseler yoktu.
B) Oraları çok seviyor ve özlüyordu.
C) Kitabı okudum, gerekli notları çıkardım.
D) Evi temizledik ve eşyaları içeriye taşıdık.
E) Yazıyı bitirdim ama istediğim gibi olmadı.

14. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi ortak kullanılmamıştır?
A) Acı acıyı keser, su sancıyı.
B) Deli deliden hoşlanır, imam ölüden.
C) Dağ başına kış, insanın başına iş gelir.
D) Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli.
E) Acıkan doymam, susayan kanmam sanır.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumsuz, anlamca olumludur?
A) Gönlüm ne dertlidir ne de bahtiyar.
B) Kardeşi bu konuda haksız da sayılmaz.
C) Maksadı üzüm yemek değil.
D) Bu roman sana göre değil.
E) Doğrusu çalımına da diyecek yoktu.

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kurallı, bileşik isim cümlesidir?
A) Yatağımın içinde bu takır takır tahtaların soğukluğunu duyar gibiyim bugün.
B) Sotra başında sohbet etmeyi sever.
C) İnsanı kolundan tutup sokağa atmazlar.
D) Kuşlar, ağlıyor, çiçekler soluyor, yapraklar dökülüyor, ufuklar kararıyordu.
E) Gamlı gönlümün son vazifesini de tamamladıktan sonra odama gimek üzereydim.

17. Aşağıdakilerde hangisi girişik, kurallı isim cümlesidir?
A) Can sıkıntısını anlamayana dost değiliz.
B) Ben kurtuldum, kafeste kuş olmaktan.
C) Yaşım ilerledikçe gençliğin değerini anlıyorum.
D) Yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan.
E) Elimi uzatsam kahve fincanı dudaklarında-dır.

18. Aşağıdaki dizelerden hangisi yapısına göre basit, söz dizimine göre devrik bir isim cümlesidir?
A) Saçları akşamlardan bir demet son ışıktı.
B) Yoksa bu rüya mı, yanımda mısın?
C) O gülümseme hem yas edişi, hem de gülüşüdür.
D) Buzlu yayla sularının korkunç yasıdır çağlayan.
E) Bu gürleyiş bu derenin neşesi değil.

19. Yapınca basit, yükleminin soyuna göre de ad cümlesi, aşağıda seçeneklerden hangisidir?
A) Evden ayrıldığımızda henüz çok erkendi.
B) Sabah saatlerinde burası çok serindir.
C) İçerisi çok kalabalık olduğundan giremedik.
D) Gece yarısı, yeni yatmışken uyandırdılar.
E) Sizin borçlarınızı yavaş yavaş uyandırdılar. E) Sizin borçlarınızı yavaş yavaş öderim.

20. Aşağıdakilerden hangisi devrik, basit fiil cümlesidir?
A) Kahvesini yudumlarken, düşünceye daldı.
B) İçimde yer etmiş bu dizeler
C) Sesini yumuşatıp türkü söyler gibi söylemeliydi.
D) Beni olduğum yerde bırakarak eve doğru yürümeye başlamıştı.
E) İman geçmişiyle hesaplaşarak gelişir.


 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
C E B A E A B B D C C B B D B
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
E A D B B                    

Etiketler : kpss türkçe deneme soruları -6

KPSS A

Facebook Yorumlar

KPSS Lise