Hoşgeldiniz Sayın Ziyaretçi; ÜYE OLUN ya da üye iseniz GİRİŞ YAPIN.
biz-sizi-arayalim
biz-sizi-arayalim
Yabancı Dil Eğitim Seti
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı

kpss-egitim-setleri
KPSS PRATİK BİLGİLER
KPSS Rehberlik
KPSS Genel Yetenek
KPSS Genel Kültür
KPSS Eğitim Bilimleri
KPSS A Alan Bilgisi
KPSS Deneme Sınavları
KPSS Videolar
Kpss Türkçe Deneme Soruları - 3

reklam

Kpss Türkçe Deneme Soruları - 3

 

1. "İnsanoğlu istedi mi her şeyin üstesinden gelir." cümlesinde "mi" aşağıdakilerde hangi işlevi üstlenmiştir?

A) Birinci cümleciği ikincinin koşulu kılma.
B) Cümlenin anlamını pekiştirme.
C) Cümlenin anlamına hareket anlamı verme.
D) Cümlenin anlamını soru yoluyla pekiştirme.
E) Sonuna geldiği eylemin anlamına kesinlik katma

2. "Kalemlerden biri kırmızıydı." cümlesinde geçen "den" ekinin görevi aşağıdakilerden hangisine uymaktadır?

A) Dershaneden geliyorum.
B) Yaşlılardan ak saçlısı beni görünce biraz durdu.
C) O adam uzaktan akrabamız oluyur.
D) Buraya herkesten önce gelmek istiyordum.
E) Gerçekten sizin şiir okuyuşunuza hayranım.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük birden çok yapım eki almıştır?

A) Bizim sebzeciye Adana karpuzu gelmiş.
B) Kapıcıya kapı yaptırmak için gidiyoruz.
C) Yarın tatlıcıdan size baklava alacağız.
D) Düğün için çiçekçiden bir demet çiçek almış.
E) Sanatçıyım diyenler sanattan hiç anlamıyor.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "den" eki almış olan kelime diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Sıcaktan buram buram terliyorduk.
B) Gürültüden sabaha kadar uyuyamadık.
C) Işıktan gözlerimiz kamaştı.
D) Bizim balkondan deniz görünüyordu.
E) Dumandan göz gözü görmüyordu.

5. "-im" eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir kullanımdadır?

A) Bu problemin başka çözüm yolu da vardır.
B) Bu sene işçi ve memur geçim sıkıntısı çekiyor.
C) Bu yüzyılda bilim ve teknik çok ilerledi.
D) Derginin basım işi gelecek haftaya bırakıldı.
E) Yeter ki sağ olayım, başka şeyde gözüm yok.

6. Aşağıdaki hangisinde altı çizili sözcük fiilden türemiş bir isim değildir?

A) Kitabın sayfaları yeniden düzenlenecekmiş.
B) Bizim kaleye yeni bir akın başlattılar.
C) Bu sorunlar kolay kolay çözülemez.
D) Ekinler yağmur yağmadığından büyüyeme-di.
E) Keskin bıçağı babama verdim.

7. Aşağıdaki cümlelerin altı çizili sözcük iyelik eki almıştır?

A) Harun Albay'ı Kosava'ya uğurladık.
B) Kardeşi, okuldan çıkınca doğru eve geleceğini söylemiş.
C) Ayşeler, yeni aldıkları evi boyatıyorlarmış.
D) Öğrenciler sınıfı temizleyerek evlerine gittiler.
E) Kitapları kapatıp yazılı sorulara cevap verdiler.

8. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili birleşik sözcükleden hangisi diğerlerinden farklı olarak oluşmuştur?

A) Gazeteye güzel bir başmakale yazmış.
B) Arkadaşlar ateşböceğini uğurlu kabul ediyor.
C) Devetabanı bitkisinin hastalıklara iyi geldiği söyleniyor.
D) Hepimizi perişen eden keçiyolunu geçtik.
E) Konuyu inceleyen bilirkişi raporunu açıkladı.

9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi basit bir sözcüktür?
A) Bu olayda üç görevli öldü.
B) Endonezya'yı yeni yağmur vurmuş.
C) Anaç tavuk civcivleri kanadının altına almış.
D) Bu günleri hiçbir zaman unutmayacağız.
E) Giriş kapısının önündeki tiretuvara oturmuşlar.

10. Aşağıdakilerin hangisinde hem yapım hem çekim eki alan bir sözcük vardır?

A) Bu İstanbul insanı her zaman tehlikeli oluyor.
B) Defterde benim ismimi neden karaladın?
C) Kışlık ceketi leke içinde kalmıştı.
D) Şimdi çöpe atılan evrakları arıyordu.
E) Yağmur yağınca hepimiz üşüdük.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?

A) Yorucu bir günün sonunda yıldızlar kucakladı bizi.
B) Sunucunun sözleriyle şaşırdı seyirciler.
C) Yarışta üçüncü gelen atleti tebrik etti.
D) Kazaların yüzde altmışı sürücü hatasından-mış
E) Çocuklara bakıcılar gereken ihtimamı göstermiyor.

12. Aşağıdakiler hangisinde -le (-la) eki ötekilerden farklı bir görev ve anlamda kullanılmıştır?

A) Bizler, ona derin bir hayranlıkla bağlanmıştık.
B) Annesine büyük bir zevkle yardım ediyordu.
C) Genç, anne, bebeğini şefkatle öptü.
D) Seyirciler olayları büyük bir beğeniyle izlediler.
E) Kolileri sıkıca bağla, diye seslendi.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem iyelik hem de durum eki almış bir isim vardır?

A) Çocukluğumu hiç unutmadım.
B) Öğrencinizin bu yıl başarısı nasıl?
C) Odasının duvarları resimlerle süslenmişti.
D) Yıllar önce yazdığım bir şiiri bugün buldum.
E) Kitabın son sayfası, yazarı anlatarak bitirilmişti.

14. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi yapısal yönden farklıdır?

A) Yemeklere haddinden fazla tuz kondu.
B) Yemeğin üzerine meyveler yendi.
C) Doğru davranmaya ve doğru söze ne dej nir?
D) Filmdeki aktör, sonunda öldürüldü.
E) Bu hikaye hangi görüşle son buluyor.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklem türemiş sözcüktür?

A) Bilemediğim her şeyi öğretmenime sora rım.
B) Nöbetçi içeriye yalnız beni almıştı.
C) İşaretinden bana gizli bir şey söyleyeceğin hissettim.
D) Bir yılda çok büyük paralar kazanmıştı.
E) Sınıfı doğrudan geçtiğine çok sevindi.

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi nin kökü farklı türdendir?

A) Çocuklar büyüdükçe biraz daha uslanıyor.
B) Bu bahçe bakımdan sonra güzelleşecektir
C) Yaralarım ameliyattan sonra iyileşti.
D) Sokağın başında arkadaşlarla buluşacağız
E) Karşılaşınca babalarıyla kucaklaştılar.
 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
A B C D E A B E D B C E A E E
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

 


Etiketler : kpss türkçe deneme soruları - 3

KPSS A

Facebook Yorumlar

KPSS A