Hoşgeldiniz Sayın Ziyaretçi; ÜYE OLUN ya da üye iseniz GİRİŞ YAPIN.
biz-sizi-arayalim
biz-sizi-arayalim
YDS Sınavı Hazırlık Seti
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Okul öncesi eğitim vatandaşın cebini yaktı
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Aday öğretmenler il tercihi yapacaklar
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
Maliye Bakanlığı 25 uzman yardımcısı alacak
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı
2015 ODTÜ Akademik Parsonel Alımı

kpss-egitim-setleri
KPSS PRATİK BİLGİLER
KPSS Rehberlik
KPSS Genel Yetenek
KPSS Genel Kültür
KPSS Eğitim Bilimleri
KPSS A Alan Bilgisi
KPSS Deneme Sınavları
KPSS Videolar
Kpss Türkçe Deneme Soruları -13

reklam

Kpss Türkçe Deneme Soruları -13

 

1. Aşağıdakilerden hangisi, basit, kurallı, fiil cümlesidir?
A) Bir Anadolu şehrine vararak atları çektik hana.
B) Bir akisle duvarda çizgiler beliriyor.
C) Kayalardan yükselen coşkun bir hayal sesi
D) Burada garip gönlümün söndü bütün hevesi
E) Bu dört mısra değildi, sanki dört damla kandı.

2."Kendi değeri olmayan bir insan, başkalarının değerini hiçbir zaman bilemez."

Bu cümlenin özellikleri aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?
A) Basit-düz-olumlu-fiil
B) Bileşik-düz-olumsuz-fiil
C) Bileşik-düz-olumlu-fiil
D) Basit-düz-olumsuz-isim
E) Basit-devrik-olumsuz-fiil

3.Aşağıdaki cümlelerden hangisi olumlu, basit isim cümlesidir?
A) Köyü, iki yamacın arasında bir keçi yolu ayırır.
B) Kayboldu vadide suyu ağaçların.
C) Hepimizin içinde bin bir keder var.
D) Seçemedim uzak ile yakını.
E) İnsan sonsuz arzularla donatılmıştır.

4. I. Neden tunca benziyor sular?
II. Aç gözlerini, her akşam batar gün.
III. Kolaydı sevilmek, kolaydı sevmek..
IV. Yo şu çağrı nedir ötelerden, kim seslenen?
V. Ay nedir, yıl nedir, zaman ne?

Yukarıdaki dizelerin hangi ikisi yapısına göre sıralı, söz dizimine göre devrik bir isim cümlesidir?
A) I. ve II B) III. ve IV. C) I ve IV. D) III ve V. E) II. ve V.

5. Aşağıdakilerden hangisi kurallı, bileşik bir isim cümlesidir.A) Onu her gördüğümde bir arkadaşımı hatırlıyorum.
B) Koştuğu sırada kolunu incitmiş.
C) Sınavlar yaklaştıkça herkeste heyecan başladı.
D) Yağmur başladığında ben daha yoldaydım.
E) Sana aldığım kitabı hemen gönderdim.

6. Aşağıdakilerden hangisi devrik, bir fiil cümlesidir?
A) Uzun uzun kendisinden söz edilmesi onu sıkmıştı.
B) Gitmeye karar vermeden iyice düşünmüştü.
C) Son sözlerini iyi anlayamadım ben.
D) İlk defa duyduğum bir isimdi bu.
E) Bu kitaptan sonra yazıya oturacağımı biliyorsun.

7. "Mustafa, tarlada çalışan babasına azık götürüyordu."
cümlesinin devrik olumsuz, soru biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mustafa, azık götürmüyor mu tarlada çalışan babasına?
B) Mustafa götürüyor mu tarlada çalışan babasına azık?
C) Mustafa, tarlada çalışan babasına azık götürüyor değil mi?
D) Mustafa tarlada çalışan azık götürmüyor muydu?
E) Mustafa, azık götürmüyor değil mi tarlada çalışan babasına?

8.I. Eve de söyledi mi işinden ayrılacağını?
II. Okuldan geçen yıl mı mezun oldunuz?
III. Daha alışmadı mı yeni dershanesine?
IV. Neticeler hala size ulaşmadı mı?
V. Bu davranışınızdan sonra size bir daha uğrar mı?

Yukarıdakilerden hangisi basit devrik,
olumsuz, soru cümlesidir?
A) I B) II C) III D) IV E) V

9.Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yapısına göre basit, söz dizimine göre devrik bir fiil cümlesidir?
A) Gidiyorum buralardan içim burkularak.
B) Onun bu boş laflarına kulak mı asacaktım yani?
C) Yolu yürüye yürüye yarılamıştım.
D) Bunun birçok nedeni var elbet.
E) Durum kötü deseler kimse inanmaz buna.

10. Yükleminin türü bakımından farklı olan cümle hangisidir?
A) Şiir dünyası, düşünce dünyası ile bağdaşamaz.
B) Şairler önce kelimeleri seçerler.
C) Sanki birdenbire yıllarca geriye gittim.
D) İnce ince bir yağmur yağıyordu.
E) Sokaklar sessiz ve ıslaktı.

11. "Yüklemin soyuna göre" diğerlerinden farklı olan cümle, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pencereden dışarı baktığımda ortalık henüz karanlıktı.
B) Yollar iki hafta içinde onarılacakmış.
C) Her gelişinde bize bir sepet elma getirdi.
D) Onun sesini, gürültüden duyamıyordum.
E) Her yerde gayet rahat hareket ediyordu.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi diğerlerinden farklıdır?
A) Mehmetler'den bir Mehmet'ti.
B) İnceydi, zarifti, beydi gerçekten.
C) Çok iyi bir yazardı.
D) Bilirdi Boğaz'ı köprüyü.
E) Gözünde her şeyi memleketti.

13. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem "sözcük türü" yönüyle diğerlerinden farklıdır?
A) Yine yakmış yâr mektubun ucunu.
B) Ben bir garip Orhan Veli'yim.
C) Kısmetindir gezdiren yer yer seni.
D) Dante gibi ortasındayız ömrün.
E) Gözünde bir küçük noktadır hüzün.

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, "çekimlenmiş bir fiil" cümlenin yüklemidir?
A) Bizim görevimiz ders çalışmaktır.
B) Çiçeklerin karnavalı ilkbahardadır.
C) Üyelerin hiçbiri toplantıya gelmedi.
D) Deniz suyu, dün pek sıcak değildi.
E) Yaptıklarınızdan dolayı sizden davacıyım

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?
A) Geciktiği için çok üzgündü.
B) Komşuların hepsi zamanında gelmişti.
C) Çantasını kitap ve dergilerle doldurmuştu.
D) Minibüste bir cüzdan unutulmuştu.
E) Bu yöre tamamen ağaçlandırıldı.
 


 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
B B C B D C D C B E A D A C D
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
B B A B B                    

Etiketler : kpss türkçe deneme soruları -13


Facebook Yorumlar

KPSS Lise